Spletno stran odprite s sodobnejšim brskalnikom, obstoječ žal ne omogoča delovanja in prikaza strani.

logo logo

Projekt SODELOVALNICA sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Placeholder image

Pet korakov za medgeneracijski pospešek v delovnem okolju

Orkestriranje različnih vrednot, prepričanj in pričakovanj delavcev različnih starosti je svojevrsten izziv vsakega delodajalca, tam zaposlenega kadrovskega strokovnjaka ali vodje večgeneracijske delovne ekipe. Kaj lahko naredite za izboljšanje sodelovanja različnih generacij svojih sodelavcev? V nadaljevanju najdete pet korakov, da bodo vaše ekipe v svoja jadra ujele veter medgeneracijskega sodelovanja!

Ali veste, da je danes edinstven čas, ko se hkrati v delovnem okolju srečujejo kar štiri generacije delavcev? Pomislite, v kakšnem okolju delujete vi. Koliko so stari vaši sodelavci in torej koliko generacij hkrati deluje v vaši organizaciji? In prav vsaka ima različne izkušnje, znanja in odgovore na delovne izzive.

O medgeneracijskem sodelovanju smo se pogovarjali z Nives Fortunat Šircelj, ustanoviteljico Zavoda ZAPOSLISE in članico strokovne komisije v okviru natečaja za priznanja MEGA. Natečaj se izvaja v okviru projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad. Projekt in natečaj potekata s podporo Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Slovenske kadrovske zveze.

Strokovnjakinja poudarja: Pogoj za uspešno medgeneracijsko sodelovanje so ustvarjeni pogoji za timsko delo v delovnem okolju. To pomeni predvsem krepitev človeških, mehkih veščin pri zaposlenih različnih starosti. Zaradi nujnosti nenehnega prilagajanja, delodajalci od zaposlenih vse bolj pričakujejo, da delo opravljajo samostojno, samoiniciativno. Hkrati pa zaposleni najbolj uspešno prispevajo k skupinskemu napredku, če so prepričani vase in v svoje znanje ter so spodobni svoje ideje posredovati sodelavcem. V spoštljivi izmenjavi mnenj in rešitev živi medgeneracijsko timsko delo.

Pri vzpostavljanju medgeneracijskega sodelovanja veliko prispeva že neposredni vodja, ko načrtuje člane projektnih skupin, delovne ekipe in izmene dela. Splošno priporočilo je, naj bodo timi raznoliki in vključujoči, torej tudi medgeneracijsko mešani.

Kako torej poskrbeti, da se bodo sodelavci med seboj dobro razumeli ne glede na njihovo starost? Kako krepiti zavedanje, da lahko generacijsko mešani timi privedejo do še boljših rezultatov? Nives Fortunat Šircelj izpostavlja pet praktičnih ukrepov:

  1. Pomagajte zaposlenim ob vrnitvi na delo po dolgotrajni odsotnosti: Po vrnitvi delavca oziroma delavke po daljši bolniški, porodniški ali drugi odsotnosti ima vodja ključno vlogo pri ustvarjanju občutka sprejetosti. Vodja naj poskrbi, da bo pomoč generacijsko mešana. Mlajši zaposleni naj pomagajo starejšim, starejši pa naj za lažje ponovno vključevanje pomagajo mlajšim sodelavcem.

  2. Spremljajte odnos do medgeneracijskega sodelovanja: Izvedite kratko anketo in sodelavce vprašajte, kako si predstavljajo medgeneracijsko sodelovanje. Spoznajte, kaj želijo in pričakujejo na tem področju. Razmislite o njihovih predlogih in jim sporočite, katere med njimi lahko realizirate.

  3. Uvedite nagrade: Že majhne pozornosti lahko dodatno okrepijo motivacijo za delo in sodelovanje ter pozitivno tekmovalno naravnanost med ekipami. Bodite kreativni in dobro medsebojno in medgeneracijsko sodelovanje sodelavcev nagradite.

  4. Načrtujte nasledstvo ključnih kadrov: Za dolgoročno stabilnost in kontinuiteto poslovanja organizacije je izjemnega pomena, da pravočasno zagotovimo nasledstvo ključnih kadrov, pa naj bo to zaradi upokojitve, premestitve ali druge nenadne spremembe na posameznem delovnem mestu. Tako medsebojno kot medgeneracijsko sodelovanje je v tem oziru izjemnega pomena. Spodbujajte tako mlajše kot starejše za sodelovanje v mentorskih programih. Tako bodo nasledniki pravočasno osvojili potrebne kompetence za prevzem novega, zahtevnejšega delovnega mesta.

  5. Organizirajte aktivnosti, ki zbližujejo zaposlene: Z izvedbo dogodkov in aktivnosti lahko učinkovito spodbujate zaupanje in sodelovanje med sodelavci. Med tipičnimi oblikami so razna druženja, izleti in timbildingi. Primerna oblika so tudi dnevi odprtih vrat, ko delovno okolje obiščejo svojci zaposlenih, ki se ob teh priložnostih predstavijo še v luči družinskega člana, ne zgolj sodelavca. Ob tovrstnih priložnostih se tkejo medsebojne vezi, ki pomagajo tudi pri skupnem delu v organizaciji.

Vodja ima na voljo tudi bolj personalizirane pristope. K vzpostavljanju dobrega vzdušja, ki se odraža tudi v medgeneracijskem sodelovanju, prispeva tudi opolnomočenje zaposlenih. To na primer pomeni, da si lahko zaposleni sami izberejo od 5- do 20-odstotkov delovnih opravil, ki pritičejo njihovemu delovnemu mestu. Na ta način bodo zaposleni raje in hitreje opravili tudi preostalih 80-odstotkov zahtevanih zadolžitev.

To pomeni, da starejšega delavca, ki se boji dela z računalnikom, vodja ne bo zadolžil ravno za delo na tehnološko naprednem stroju. Namesto tega bo zaposlenega vprašal, katera delovna opravila bi ga veselila, hkrati pa mu omogočil izobraževanje ali mentorstvo za krepitev kompetenc, ki so pri delavcu šibke. Vodje lahko na ta način prepoznavajo priložnosti za krepitev medsebojnega sodelovanja, pojasnjuje strokovnjakinja.

Ob tem našteva še paleto drugih ukrepov in aktivnosti, ki spodbujajo spoštovanje in sodelovanje. Na primer, omogočite prostore za druženje, organizirajte skupno telovadbo, ustanovite sklad za štipendije in financiranje študija ob delu za vse, tudi za starejše. Bodite dovzetni za zaposlene, ki se želijo karierno razvijati in izobraževati ne glede na starost. Tako bodo starejši lažje zgradili most s tistimi, ki so nedavno zaključili šolanje.

To je le nekaj načinov, kako spodbujati medosebno in medgeneracijsko sodelovanje. Kakšne dobre prakse pa ste uvedli v vaši organizaciji? Sodelujte na natečaju za priznanja MEGA in še drugim sporočite, kako ste se vi lotili tega pomembnega področja. Pa srečno pri iskanju sinergij med različnimi generacijami zaposlenih, spodbuja Nives Fortunat Šircelj.

Več o prijavi dobre prakse medgeneracijske sodelovanja na natečaj za priznanja MEGA preberite tukaj.