Spletno stran odprite s sodobnejšim brskalnikom, obstoječ žal ne omogoča delovanja in prikaza strani.

logo logo

Projekt SODELOVALNICA sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Okrogla miza: 'V medgeneracijski slogi je moč'

25.11.2022

Pod okriljem projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo ja na HR&M konferenci, 24. novembra 2022, potekala okrogla miza z naslovom 'V medgeneracijski slogi je moč'. Udeleženci so prisluhnili razpravi o aktualnosti spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju, pomembnosti tega v kontekstu starajoče se družbe ter spoznali celosten pristop h grajenju medgeneracijskega sožitja enega od najbolj uglednih slovenskih delodajalcev.

Večgeneracijsko delovno okolje je postalo za mnoge organizacije že nekaj povsem običajnega. Kljub temu lahko tu in tam še vedno začutimo zadržanost med generacijami, ki k delu in reševanju izzivov pristopajo različno. V okviru projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo so gostje okrogle mize spregovorili o medgeneracijskem sodelovanju v delovnem okolju in izzivih, s katerimi se kadroviki na tem področju srečujejo. Govora je bilo tudi o medgeneracijskih stereotipih, ki lahko negativno vplivajo na skupno delovanje generacij, in o tem, kako jih premagati, tudi s pomočjo sodobnih tehnologij.

V razpravi, ki jo je moderiral Peter Ribarič, odgovorni urednik HR&M revije in direktor podjetja Planet GV, je sodelovala Katja Rihar Bajuk, generalna direktorica Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poudarila je, da medgeneracijsko sodelovanje je bilo, je in bo pomembno v delovnih okoljih, še posebej zaradi izzivov, ki jih prinaša starajoča se družba in s tem povezan trend podaljševanja delovne aktivnosti prebivalstva. Urban Krajcar, direktor projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, je izpostavil, da so medgeneracijsko aktivni delodajalci svoje dobre prakse v zadnjih treh letih lahko prijavili na natečaj za priznanje MEGA. Opozoril je tudi na pomembnost naslavljanja tematike medgeneracijskega sožitja na sistematičen način skozi čas.

Podrobnosti o celostnem programu graditve medgeneracijskega delovnega okolja je predstavila Simona Torkar Flajnik, vodja službe Kadrovski sektor/Izobraževanje in razvoj kadrov v podjetju Krka. V podjetju se že desetletja posvečajo temu področju in na različne načine spodbujajo prenos znanja med starostno raznolikimi zaposlenimi. Svoje izkušnje, ki zadevajo različne generacije delavcev so delili tudi udeleženci dogodka. Med drugim je bilo slišati opažanje, da je bolj kot starost pomembna strast ljudi – za osebno in karierno rast, razvoj podjetja in soustvarjanje vključujoče organizacijske kulture. Ali kot je zapisal neznani avtor: »Življenje je namenjeno generaciji, dobro delo pa se nadaljuje skozi generacije.«

HR&M konferenca

FOTO: Udeleženci okrogle mize so izpostavili pomembnost razvijanja vključujočega delovnega okolja za vse generacije sodelavcev.