Spletno stran odprite s sodobnejšim brskalnikom, obstoječ žal ne omogoča delovanja in prikaza strani.

logo logo

Projekt SODELOVALNICA sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Priznanje MEGA 2022 prejelo osem medgeneracijsko aktivnih delodajalcev

7.4.2022

Na spomladanskem natečaju za priznanja MEGA, ki je bil letos v okviru projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo izveden že drugič zapored, je sodelovalo skupaj 15 delodajalcev. Podelitev priznanj MEGA 2022 osmim medgeneracijsko aktivnim delodajalcem je potekala v okviru Slovenskega kadrovskega kongresa – #loveHR Summit. Kdo so prejemniki in kako je potekala podelitev? Preberite v nadaljevanju.

V sodobnem delovnem okolju se delodajalci in delavci srečujejo s pospešeno digitalizacijo, spremenjenimi delovnimi navadi in tudi staranjem populacije. Spodbujanje enakosti, raznolikosti in vključenosti je zato visoko na agendi delodajalcev in kadrovskih strokovnjakov, ki prepoznavajo potencial starostno mešanih ekip.

Priznanja MEGA se medgeneracijsko aktivnim delodajalcem podeljujejo v okviru projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija prek Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je na podelitvi priznanj izpostavila, da s spodbujanjem medgeneracijskega sodelovanja delodajalci ustvarjajo prijaznejše delovno okolje, plemenitijo kompetence in izkušnje zaposlenih ter gradijo vključujočo družbo znanja: »Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so spremembe del našega vsakdana, zato se trudimo oblikovati odzivne politike in ukrepe. Veliko pozornosti dajemo odzivnemu trg dela, ki je ena osrednjih prioritet ministra Janeza Cigler Kralja. Odziven trg dela pa pomeni tudi raznolikost in vključenost vseh generacij zaposlenih. Na ministrstvu zato financiramo oziroma sofinanciramo aktivnosti in programe za spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, eden večjih projektov je projekt ‘‘Vsi zmagujemo, ko sodelujemo’’. Z njim želimo spodbuditi dobre prakse sodelovanja zaposlenih različnih starosti v delovnih okoljih.«

Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

FOTO: Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na pomladanskem natečaju so lahko sodelovala vsa podjetja oz. organizacije iz gospodarstva, javnega in nevladnega sektorja. Pogoj je bil, da so v letu 2021 v delovnem okolju spodbujali sodelovanje različnih generacij sodelavcev ter uvajali dobre prakse v poslovne procese.

Prejemnike priznanj je razglasil Gregor Rajšp, predsednik Slovenske kadrovske zveze in član strokovne komisije za podeljevanje priznanj MEGA. Ob tem je povedal: »Letos smo prejeli kar 15 dobrih praks delodajalcev. Prijave smo v šestčlanski komisiji pregledali in sklenili, da si 8 delodajalcev zasluži priznanje MEGA 2022. Letos smo prvič podelili obe vrsti priznanja: pet podjetij je prejelo priznanje MEGA navdih za dobro prakso medgeneracijskega sodelovanja, trije prijavitelji pa so prejeli priznanje MEGA pospešek za izjemne dosežke v medgeneracijskih aktivnostih, povezovanju in sodelovanju v delovnem okolju.«

Prejemniki priznanj MEGA navdih 2022 so: družba Iskra, ki je izvedla projekt ‘Shadowboard’; družba Hisense Europe, ki je zasnovala mentorski program; podjetje Lek, ki je tudi lanskoletni dobitnik priznanja in kjer si prizadevajo za Spodbudno, vključujoče in vedoželjno delovno okolje za sodelavce vseh generacij; Ljubljanske mlekarne, kjer so zasnovali projekt Moč je v povezovanju; in Generali zavarovalnica, ki je izvedla projekt Medgeneracijsko sodelovanje skozi delavnice Vseživljenjski partner.

Prejemniki priznanja MEGA navdih 2022

FOTO: Prejemniki priznanja MEGA navdih 2022 s podeljevalci (od leve proti desni): Gregor Rajšp, predsednik Slovenske kadrovske zveze in član strokovne komisije za podeljevanje priznanj MEGA, Paulina Pazio, direktorica Kadrov (Novartis), Manca Bašelj, direktorica kadrovske službe (Iskra), Teo Ferfolja, kadrovski strokovni svetovalec (Ljubljanske mlekarne), Stanka Pejanović, podpredsednica (Hisense International), Barbara Petančič, HR direktorica (Generali zavarovalnica), Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Peter Ribarič, direktor podjetja Planet GV.

Priznanje MEGA pospešek 2022 so prejele družbe: AMZS in Agitavit Solutions, ki sta zasnovali skupen program mentorstva in coachinga za dvig kompetenc in profesionalne rasti svojih zaposlenih; in Elektro Ljubljana, ki je primer uspešnega združevanja znanja različnih generacij predstavila s projektom ‘Izkušnje na eni in mladost na drugi strani’.

Prejemniki priznanja MEGA pospešek 2022

FOTO: Prejemniki priznanja MEGA pospešek 2022 s podeljevalci (od leve proti desni): Gregor Rajšp, predsednik Slovenske kadrovske zveze in član strokovne komisije za podeljevanje priznanj MEGA, Vesna Petrović, vodja kadrovske službe (Elektro Ljubljana), Staša Jager, Kadrovska poslovna partnerica (Agitavit Solutions), Nastja Drolc, Strokovna sodelavka za kadrovske zadeve (AMZS), Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Peter Ribarič, direktor podjetja Planet GV.

Kratek povzetek dobrih praks z izjavami predstavnikov podjetij najdete tukaj.

Predsednik strokovne komisije za priznanja MEGA doc. dr. Andrej Kohont s Katedre za razvoj in menedžment organizacij in človeških virov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je o prijavljenih dobrih praksah povedal: »Povečan interes za sodelovanje na natečaju in vsebina prijavljenih dobrih praks kažeta, da se delodajalci zavedajo prednosti medgeneracijsko mešanih ekip. Za vodje in kadrovske strokovnjake to pomeni medgeneracijski management, torej da vso to različnost, ki jo prinašajo delavci različnih starosti, uglasijo z namenom doseganja strateških ciljev organizacije. Projekt Vsi zmagujemo, ko sodelujemo se s koncem leta 2022 izteka, kljub temu pa bodo delodajalci jeseni dobili še eno priložnost za predstavitev dobrih praks. Naj bo to spodbuda delodajalcem, da z medgeneracijskimi aktivnostmi začnejo oziroma nadaljujejo, jih prijavijo na natečaj ter tako prispevajo k izmenjavi kadrovskih praks.«

Ste tudi v vašem podjetju medgeneracijsko aktivni? Sodelujte na natečaju za priznanja MEGA.